TV Krant

A simple favor (2018)


ASimpleFavorst3.jpg
Regisseur Paul Feig (‘The office’, ‘Bridesmaids’) maakte tot nu toe humoristische films en series, maar waagt zich met succes aan een totaal ander genre. In ‘A simple favor’ onderzoekt een vrouw de verdwijning van haar mysterieuze vriendin.

“Geloof me. Je wilt mij niet als je vriendin”, zegt de flamboyante zakenvrouw Emily (Blake Lively) doodleuk tegen de schuchtere en brave alleenstaande moeder Stephanie (Anna Kendrick). Filmkenners weten dat de twee vrouwen dus met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid toch vriendinnen worden en inderdaad nippen ze al snel samen aan martinicocktails en wisselen ze privégeheimen uit. Maar Emily blijft een beetje op de vlakte en reageert furieus als Stephanie een foto van haar maakt. Dan belt Emily ineens op met een noodkreet. Kan Stephanie op haar zoontje passen? Ze moet iets dringends doen. Als Emily vervolgens dagenlang niets meer laat horen, wordt Stephanie ongerust. Ze gaat op onderzoek uit, vraagt hulp aan de vaste kijkers van haar kookvlog en ontdekt vreemde dingen.

Steeds grimmiger
De film wordt aangeprezen met de slogan: ‘From the darker side of Paul Feig’ en na een vrolijk begin wordt het inderdaad steeds grimmiger. Eerst worden vooral de verschillen tussen de twee vrouwen benadrukt. De een schrijft zich in voor alle klusjes op school en houdt zich aan alle regeltjes, de andere is altijd te laat en trekt zich nergens iets van aan. Beide actrices werken dat goed uit, waarbij Anna Kendrick in de eerste helft zelfs een beetje op de zenuwen werkt, zo onzeker en bleu maakt ze haar personage.

Verkeerde been
Maar dat verandert wanneer Stephanie ontdekkingen doet rondom de verdwijning van Emily. Ze vindt steeds meer aanwijzingen en daarvan groeit haar zelfvertrouwen. Met elke ontdekking wijzigt ook de sfeer van de film, die wordt steeds duisterder… We moesten soms denken aan ‘Gone girl’ van David Fincher. Beide films hebben niet alleen die duisternis gemeen, maar zetten ook regelmatig de kijker op het verkeerde been.

Geslaagd
‘A simple favor’ is een geslaagde film, met in het eerste deel humor en in het tweede deel spanning. De actrices spelen sterk en blazen hun mannelijke tegenspelers omver. Helaas zijn er ook minder geloofwaardige momenten, die ons de wenkbrauwen deden fronsen. En dan bedoelen we niet eens de tekst onder de aftiteling, waarin net gedaan wordt alsof alles in de film waargebeurd is. Dat is dan toch weer een grapje van Paul Feig, want de film is gebaseerd op een boek van Darcey Bell

Vandaag op TV