TV Krant

La Holandesa (2018)


LaHolandesa3.jpg
Actrice Rifka Lodeizen is te zien in de road-movie ‘La holandesa’, waarin ze een vakantie met haar vriend in Patagonië abrupt afbreekt. Een onvervulde kinderwens drijft haar van Zuid-Chili naar Noord-Chili.

Sinds actrice Rifka Lodeizen zelf moeder is – ze heeft twee dochters – krijgt ze meer en meer moederrollen aangeboden, al kleeft daar wel vaak behoorlijk wat drama aan vast. In ‘Het leven volgens Nino’ was ze kortstondig de moeder van Nino, tot ze verongelukte, in ‘Tonio’ was
ze de moeder van Tonio, die meemaakt dat haar zoon verongelukte. In de tv-serie ‘Exportbaby’ (zaterdag, NPO 2) is ze nu te zien als ongewenst kinderloze vrouw met een adoptiekind, en ook in ‘La holandesa’ worstelt haar personage Maud al jaren met moeite om zwanger te worden. Het verhaal vangt aan in het schitterende Patagonië, waar Maud en haar vriend Frank (Guido Pollemans, die in de serie ‘Overspel’ nog Rifka’s broer speelde) in de bergen wandelen om alle frustratie te verwerken. Jaren van vruchteloos proberen een kind te verwekken hebben er bij het stel stevig ingehakt. Onbegrip en ruzie tussen de twee zetten Maud er plotseling toe aan om Frank stiekem te verlaten.

Omzwervingen
Maud laat het koude zuiden achter zich en trekt alleen naar het noorden. Per boot en bus en meeliftend met een vrachtwagenchauffeur komt ze langzaam aan in meer bewoonde gebieden. Op de route pikt ze een jong Chileens jongetje op met de naam Messi (Cristóbal Farias), dat onderweg is naar zijn moeder in het noorden. De omzwervingen van de twee voeren langs wegrestaurants, strandfeesten en woestijndorpjes. Centraal in het verhaal staat de ontwikkeling van Maud, die haar leed aan het verwerken is. Hoewel veel aspecten niet worden uitgesproken, is Lodeizen sterk genoeg als actrice om de veranderende stemming ook zonder dialoog weer te geven. Lastiger in te schatten is welke motieven er achter haar acties schuilgaan. De film begint sterk, maar het middelstuk kabbelt wat te veel voort. Toch is het qua spel en landschap een mooi speelfilmdebuut van regisseuse Marleen Jonkman.

Vandaag op TV