TV Krant

Finding your feet (2018)


Finding1.jpg
Lady Sandra Abbott (Imelda Staunton) klopt gedesillusioneerd bij haar zus Bif (Joanna Lumley) aan nadat ze heeft ontdekt dat haar man al jaren vreemdgaat. De zussen leren elkaar opnieuw kennen in deze feelgoodfilm.

“Je ruilt me gewoon in voor een jonger model… En ze is niet eens van de eerste eigenaar!” Sandra betrapt haar man met haar beste vriendin. En dat nadat ze had gehoopt op de ‘gouden jaren’ na zijn pensionering, met luxe cruises en fijne feesten in de high society. Ze vertrekt teleurgesteld naar grote zus Bif, die ze jarenlang niet gezien heeft en die in alles haar tegenpool is. Bif, die eigenlijk Elizabeth heet, is arm, deelt met diverse mannen en vrouwen het bed, doet niet moeilijk over drugs en wil de wereld verbeteren. Na een stroef begin leert Sandra de vrienden van Bif waarderen, zeker als ze meedoet met Bifs dansclubje en de voetjes van de vloer gaan.

Ouderen
Films en series met ouderen doen het de laatste jaren goed. In Nederland was de reeks ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’ een groot succes en SBS kwam met ‘De wereld rond met 80-jarigen’. Ook in films doen de oudjes het prima; vorig jaar kwam bijvoorbeeld ‘Going in style’ uit met Michael Caine, Alan Arkin en Morgan Freeman (samen bijna 250 jaar oud!). De filmindustrie heeft altijd vooral op de jeugd gemikt, maar lijkt zich nu steeds meer bewust te worden van de oudere doelgroep (die vooral in het filmhuis bediend wordt). Jongeren kijken het liefst naar jongeren en films over ouderen mikken vooral op de grijze doelgroep. Blijkbaar zoeken we herkenning en kijken we het liefst naar onszelf. Toch
is ‘Finding your feet’ geschikt voor een breed publiek. Je zou de rolprent zelfs de ‘Step up’ met ouderen kunnen noemen. Weliswaar kunnen de dansers op leeftijd geen salto’s maken, maar dat maken ze goed met hun aanstekelijke plezier en het achterliggende drama.

Tragikomisch
‘Finding your feet’ is een film over en met ouderen en laat zien hoe ze in soms moeilijke omstandigheden (ziekte, dementie, verlies) het beste van het leven proberen te maken. Het levert fraaie, tragische scènes op. Een van de sterkste is die waarin Timothy Spall zijn demente vrouw opzoekt en nauwelijks contact weet te maken. Het
uitstapje van de dansclub naar Rome biedt dan juist weer vrolijke momenten. Die afwisseling van emoties werkt, maar het verhaal bestaat uit losse scènes en vertoont te weinig eenheid om ruim anderhalf uur lang te boeien. Gelukkig bestaat de cast uit louter prima acteurs die het beste uit het materiaal weten te halen. Het is de crème de la crème van de Britse acteerwereld en zelfs als deze acteurs een telefoonboek voorlezen is dat nog de moeite waard.

Vandaag op TV