TV Krant

Atomic blonde (2017)


TVK1731_15_03a.jpg
Begin november 1989: de Berlijnse muur kan elk moment vallen. In deze roerige tijd wordt de Britse geheim agent Lorraine Broughton (Theron) naar Oost-Berlijn gestuurd. Een M16-agent is vermoord, en een lijst met undercoveragenten die hij bij zich droeg, is verdwenen. Samen met haar collega ter plaatse David Percival (James McAvoy) moet Broughton die lijst in handen zien te krijgen, voordat hij in verkeerde handen valt.

Schrik
We wisten al dat Theron een ‘bad ass’-karakter neer kon zetten. Dat bewees ze in ‘Mad Max: Fury road’ (2015), waarin haar kaalgeschoren en linkerarm-loze Imperator Furiosa de schrik was van alle mannelijke schurken. Nu heeft ze een goede bos perioxide-blond haar én een linkerarm, maar ook als Lorraine Broughton slaat ze elke tegenstander nog neer.

Stoot
Of het nu in een trappenhuis, een appartement of op straat is, overal zit Lorraine in knokpartijen, vaak tegen meerdere mannelijke tegenstanders. Er wordt met vuisten en voeten gestompt en geschopt, en als het moet wordt er ook met allerlei huisraad gegooid en geslagen. Niks wordt vaag of te snel in beeld gebracht: je voelt elke stoot die ze uitdeelt, of elke mep die ze moet incasseren. Regisseur David Leitch is zijn carrière begonnen als stuntman, dus hij weet precies hoe hij de actiescènes zo echt mogelijk in beeld moet brengen. Deze zijn fraai georkestreerd, met stoere, filmische acties maar toch met een rauw, realistisch randje.

Koud
‘Atomic blonde’ is gebaseerd op de comic ‘The coldest city’. En die titel slaat ook op de film: ‘Atomic blonde’ voelt namelijk wat koud en kil aan. Het Oost-Berlijn van de jaren tachtig is een sombere plek, met grijze betonkolossen en een constante miezerregen. Hierbij helpt het niet dat Charlize Theron een wat ijskonijnerige uitstraling heeft, dus die warmt de film ook niet echt op. Degene die wel lief en benaderbaar is, is Sofia Boutella. Grappig genoeg heeft deze rijzende ster juist harde types gespeeld in o.a. ‘Kingsman: the secret service’ en ‘The mummy’. Maar in ‘Atomic blonde’ is ze aandoenlijk als de kersverse spion Delphine, die met grote ogen vol bewondering kijkt naar de geroutineerde Lorraine. Haar onbevangenheid maakt Delphine tot het hart van de film.

Beat
Waar ‘Atomic blonde’ van profiteert is een soundtrack vol jaren tachtig stampers. Als een scène opent met de welbekende beat van New Orders ‘Blue monday’ (Dum, dum, dumedumedumedumedum, dum…) kan de rest van die scene eigenlijk niet meer stuk. En dan moeten nummers van Depeche mode, Duran Duran, David Bowie en Falco nog langs komen.

Buitelen
De film heeft zijn fouten: naast de al eerder genoemde kille sfeer buitelen aan het eind de spionnen en dubbelspionnen over elkaar heen, waardoor het verhaal zo goed als onnavolgbaar wordt. Maar wat de muziek en actie betreft, is deze ‘Atomic blonde’ een beauty.

Vandaag op TV