TV Krant

Their finest (2016)


theifinest.jpeg.jpg
‘Their finest’ is een warm romantisch drama over een schrijfster die meehelpt aan een film om het moreel van het Britse volk in de begindagen van WO II te verbeteren. De film mist de rauwe randjes om echt indruk te maken, maar voldoet ruim als fijne feelgoodfilm.

Deze zomer verschijnt ‘Dunkirk’ in de bioscopen van regisseur Christopher Nolan (‘Inception’, ‘Batman begins’), een aktiespektakel over de evacuatie van honderdduizenden Britse troepen overzee, op de vlucht voor een overmacht van Duitse troepen. Diezelfde operatie staat aan de basis van het veel kleiner gehouden romantisch drama ‘Their finest’, over de Britse pogingen om het geknakte zelfvertrouwen op te peppen na die roemloze aftocht.

Propaganda
Het Britse ministerie van Informatie produceert met dit doel al propagandafilmpjes, die voor bioscoopfilms uitgezonden worden. Catrin Cole (Gemma Arterton) schrijft dialogen voor die spotjes, maar wordt vanwege haar talent al snel gepromoveerd om mee te helpen aan een speelfilm over tweelingzussen bij de Slag om Duinkerke. Tijdens het schrijven en de opnamen ontdekt Catrin de wonderlijke wereld op een filmset, met nukkige acteurs (Bill Nighy in een leuke rol als zelfingenomen ster), veranderende omstandigheden (ineens moet er een slecht acterende Amerikaan in de film) en de ‘flexibele waarheid’. Want hoewel het ministerie streeft naar “authenticiteit en optimisme”, mag de werkelijkheid flink verbogen worden om dat positieve gevoel te vergroten.

Ontdekkingsreis
Their finest’ speelt tijdens de begindagen van de Tweede Wereldoorlog, maar WO II is niet het hoofdthema. Tijdens een bomalarm verschuilt Catrin zich in een metrostation en er worden talloze huizen gebombardeerd. Die nare gebeurtenissen dienen echter als sfeerrijk behang, want ‘Their finest’ is vooral een ontdekkingsreis voor de hoofdpersoon, waarin de jonge schrijfster ontdekt dat haar vriend wellicht niet de ideale man is, hoe de media de waarheid verbuigen en dat ze tot meer in staat is dan ze zelf dacht. Uiteindelijk krijgt ze dus meer zelfvertrouwen, net zoals ze dat met haar film bij het volk probeert te bereiken.

Tegenstellingen
De film bekijkt ook veel tegenstellingen, met als belangrijkste die tussen mannen en vrouwen. Catrin krijgt veel minder betaald dan mannen en wordt sowieso niet voor vol aangezien in de filmwereld. Verder wordt het verschil tussen Amerikaanse en Britse films benadrukt. De Amerikaanse filmpartners willen de film met een spectaculaire achtervolging eindigen, terwijl de Britten een subtieler eind in gedachten hebben. Dat zijn kleine bonussen in deze fijne feelgoodmovie, die naast de fraaie periodebeelden profiteert van de langzaam en geloofwaardig opbloeiende liefde tussen Catrin en haar collega Tom (Sam Claflin). De acteurs spelen dat ingehouden, maar overtuigend. Daardoor zullen de bezoekers de zaal misschien niet met meer zelfvertrouwen verlaten, maar wel met een blijer gevoel.

Vandaag op TV