TV Krant

Rogue One: A Star Wars story (2016)


TVK1651_12_13_02.jpg
‘Rogue One’ is een ‘Star wars’-film... maar dan anders. Deze draait nu niet om Luke Skywalker en consorten, maar is een op zichzelf staand verhaal – dat zich echter wel afspeelt in het wereldberoemde universum.

Aan het begin van elke ‘Star wars’-film zit een ‘opening crawl’: hierin wordt met tekst verteld wat er gebeurde vóór de gebeurtenissen in de film. In het allereerste deel ‘A new hope’ (1977) zit de volgende zin: ‘… Rebellerende spionnen wisten geheime plannen te stelen voor het ultieme wapen van het Keizerrijk: de DEATH STAR…’ Dit stukje informatie is nu de basis van ‘Rogue One: A Star wars story’. Het gaat over een groep rebellen, onder wie Jyn Erso (Felicity Jones) en Cassian Andor (Diego Luna), wiens missie het is om de bouwplannen van de Death Star te stelen van het oppermachtige keizerrijk. De rebellen willen zo voorkomen dat dit massavernietigingswapen ooit het licht ziet.

‘Verschillen
‘Rogue One’ heeft een afgerond verhaal, in tegenstelling tot de Skywalker-saga. Die vertelt een doorlopend verhaal dat nu al diverse films omvat (vorig jaar kwam deel 7 uit, ‘The force awakens’). Andere verschillen met de originele saga: ‘Rogue One’ kent géén openingscrawl en de muziek wordt niet gecomponeerd door John Williams. Eén fan-favoriet zal echter niet ontbreken: Darth Vader maakt zijn opwachting, en de inmiddels 85-jarige James Earl Jones zal weer zijn commanderende basstem ter beschikking stellen aan deze ultieme slechterik.

‘Wel Darth Vader
De regisseur is Gareth Edwards, die hiervoor de lowbudgetfilm ‘Monsters’ (2010) en de bigbudgetfilm ‘Godzilla’ (2014) maakte. De Engelsman wilde ‘Rogue One’ realistischer maken dan andere ‘Star wars’-delen. “Het speelt zich af in een tijd dat er nog geen jedi’s rondlopen.” Gareth filmde een deel met handheld camera’s, voor een grimmige, naturelle look. Maar hij mixt deze documentairestijl met klassieke ‘Star wars’-shots. Zo zal Darth Vader een imposante entree maken, net als in de vorige films. De regisseur past hierbij een typisch ‘Star wars’-cameratrucje toe. “Darth Vader is in een scène altijd de langste persoon. Niemand mag op ooghoogte met hem staan.”

Vandaag op TV