TV Krant

La Pazza Gioia (2016)


La_Pazza_Gioia.jpg
Op zoek naar geluk en een beetje plezier. De nieuwe film van Paolo Virzì (bekend van onder meer ‘Il capitale umano’) draait om twee vrouwen die samen ontsnappen uit de psychiatrische instelling waar zij verblijven.

Beatrice (Valeria Bruni Tedeschi), een vrouw van begin vijftig die beweert dat ze van adel is, heeft haar familie tot wanhoop gedreven met haar manische gedrag. Ze verblijft zeer tegen haar zin in Villa Bionda, een psychiatrische instelling. Op een dag komt er een nieuwe patiënte, de zwijgzame, stoere dertiger Donatella (Micaela Ramazzotti), een vrouw die Beatrice intrigeert. Ze wil meer weten over haar achtergrond en probeert vriendschap met haar te sluiten, maar Donatella moet weinig hebben van de flamboyante Beatrice, die haar de oren van het hoofd kletst over haar vroegere jetsetleven.

Intense roadtrip
Tijdens een onbewaakt ogenblik ziet Beatrice kans te ontsnappen. Ze krijgt de aarzelende Donatella zover met haar mee te gaan de ‘normale’ wereld in, om, zoals ze zegt: “op zoek te gaan naar een beetje geluk en plezier”. Het wordt een intense roadtrip met verschillende reisdoelen, die langzaam maar zeker duidelijk maken welke drama’s zich in het leven van de twee vrouwen hebben afgespeeld. Hoewel ze veel van elkaar verschillen ontstaat er onderweg toch een bijzondere band tussen Beatrice en Donatella. Die roadtrip is wat te lang uitgesponnen, maar dat is eigenlijk het enige minpuntje aan deze film, waarin allerlei emoties elkaar flink afwisselen.

Nooit over de top
Er zijn komische situaties, er is tragiek en er wordt geruzied, want Beatrice en Donatella halen elkaar soms het bloed onder de nagels vandaan. Dat zou makkelijk kunnen leiden tot een film die qua genre van de ene naar de andere kant zeilt. Paolo Virzí, die niet alleen regisseerde maar ook het script schreef, weet die grenzen echter te bewaken, waardoor het verhaal in balans blijft. Ook zorgt hij ervoor dat veel karakters, die een hoog karikaturaal gehalte hebben, nergens over de top gaan. Valeri Bruni Tedeschi en Micaela Ramazotti zijn aan elkaar gewaagd en leveren geloofwaardig spel in een film die regelmatig ook nog weet te ontroeren.

Vandaag op TV