TV Krant

Café Society (2016)


TVK1633_14_15_02.jpg
Na een reeks Europese films is Woody Allen weer terug op Amerikaanse bodem. Zijn ‘Irrational man’ speelde zich af op Rhode Island en ‘Café society’ speelt in Hollywood en New York, de linker- en rechterzijde van de Verenigde Staten. Belangrijkste karakter is de New Yorker Bobby (Jesse Eisenberg), die niets ziet in de juwelenhandel van zijn familie. Hij verhuist naar het westen van het land om in de filmbusiness te gaan bij zijn oom Phil (Steve Carrell; oorspronkelijk zou Bruce Willis deze rol hebben, maar die werd vanwege arrogant gedrag weggestuurd). Daar ontmoet hij Phils secretaresse Vonnie (Kristen Stewart) en al snel springt de vonk over. Ook al heeft ze al een vriend, ze kunnen het prima met elkaar vinden.

Filmwereld
Eerder dit jaar kwamen de Coen-broertjes met ‘Hail Caesar!’, dat in dezelfde filmwereld speelt, maar dan zo’n twee decennia later. Maar waar die film vooral uithaalt met grote filmsets en musical-achtige scènes, laat ‘Café society’ alleen de wereld rondom de filmindustrie zien. Die van ‘ons kent ons’, van regelaars en agenten, investeerders, filmbaasjes en alle onderknuppels die in hun kielzog van feest naar restaurant naar café flaneren. We zien die flamboyante wereld door de ogen van Bobby, die er in eerste instantie op reageert als een hertje dat in de verblindende koplampen kijkt en verdwaasd stil blijft staan. Hij is veel beter op zijn plek in de simpele eettentjes waar hij met Vonnie over het opgesmukte showbusinessleven lacht. Maar al snel vallen beide verliefde jongelingen ook voor het luxe jetsetleven waar ze op afgeven.

Romantiek
Het sterkst van ‘Café society’ is de sfeer. Met enkele scènes dompelt Woody Allen ons helemaal onder in de brallerige filmwereld en even later in de romantische kleine restaurantjes en zonsondergangen. Als film puur een ontsnapping aan de werkelijkheid moet zijn, is ‘Café society’ dubbel en dwars geslaagd. Daarnaast gaat de film ook over dromen, wensen en verlangens en de tegenslag die mensen kunnen hebben. Kies je voor liefde of geld, met je hart of met je hoofd? Het zou zo een film naar een boek van Jane Austen kunnen zijn, maar het is onbetwistbaar een echte Woody Allen, met heerlijke dialogen en fijne quotes zoals: “Het leven is een komedie, maar dan geschreven door een sadist.”

Vandaag op TV