TV Krant

Nena (2014)


f-nena.jpg
De Nederlandse film 'Nena' is een kleine dramavertelling over lijden, liefde en volwassenwording. Regisseuse Saskia Diesing verwerkte diverse elementen uit haar eigen leven in de film.

Nena (Abbey Hoes) is in de zomer van 1989 pas zestien jaar, maar ze krijgt al behoorlijk wat verantwoordelijkheid op haar bordje geschoven. Haar Duitse vader Martin (Uwe Ochsenknecht) zit namelijk vanwege een ziekte in een rolstoel en is meer en meer van hulp afhankelijk. Nena's moeder Martha (Monic Hendrickx) toont weinig betrokkenheid en het is Nena die haar vader zijn eten voert. Ondanks zijn handicap besluit Martin zijn vrouw te ver-laten en op zichzelf te gaan wonen. Met behulp van wat vrienden betrekt hij een andere woning. Wanneer Martin een zelfmoordpoging doet en in het ziekenhuis belandt, ontdekt Nena dat dit niet de eerste keer is dat dit gebeurt. Ze is woest op haar ouders vanwege dit verraad en geeft zich over aan haar gevoelens voor Carlo (Gijs Blom), een speler van het lokale honkbalteam. Carlo beantwoordt haar liefde wel, maar toch gaat er iets niet helemaal goed tussen die twee. Hoeveel verantwoordelijkheid kan Nena uiteindelijk aan?

Abbey Hoes
De film 'Nena' speelt in de zomer van 1989, een periode waarin de wereld in rap tempo veranderde: onlusten in Peking, een Iraans fatwa tegen Rushdie, de eerste scheurtjes in het IJzeren Gordijn etc. Ook in het leven van filmmaakster Saskia Diesing (1972) veranderde in dat jaar van alles. Ze deed eindexamen, nam afscheid van haar schooltijd en verloor haar maagdelijkheid. Deze elementen stopte ze in het personage Nena, en ook de ziekte en suïcidepogingen van haar eigen vader verwerkte ze in het script. Qua sfeer doet 'Nena' wel denken aan Dielings eerdere televisiefilm 'Du' uit 2003, waarin ook een suïcidale Duitser centraal stond. 'Nena' is een kalme film waarin niet te veel wordt uitgelegd. Hierdoor vergt hij van de kijkers wel enig geduld en inlevingsvermogen. Voor wie hierin kan meegaan ontvouwt zich langzaam een fraai coming-of-agedrama, met een prima titelrol van de veelbelovende jonge Abbey Hoes ('Tirza', 'Feuten', 'Koning van Katoren').

Vandaag op TV