TV Krant

Like father, like son (2013)


lf-ike_father.jpg
Wat doe je als je ontdekt dat je zesjarige zoon bij de geboorte werd verwisseld met een ander? Terugruilen? De Japanse regisseur Kore-eda Hirokazu toont dit dilemma in zijn prachtige film 'Like father, like son'.

De zesjarige Keita (Keita Ninomiya) heeft een toelatingsgesprek voor een exclusieve privéschool. Hij windt het schoolbestuur om zijn vinger met een mooi verhaal over een kampeertocht met zijn vader Ryota (Masaharu Fukuyama), die hem daarbij heeft leren vliegeren. Keita's verhaal is echter geheel verzonnen, want zijn vader is een hardwerkende architect die geen tijd heeft voor zijn zoon, en de opvoeding geheel overlaat aan zijn vrouw Midori (Machiko Ono). Dan komt er slecht nieuws uit het ziekenhuis: Keita blijkt kort na zijn geboorte in het ziekenhuis te zijn verwisseld met een andere baby. Er wordt vervolgens contact opgenomen met de andere partij, de familie Saiki, die in hetzelfde schuitje zit. Dit gezin bestaat uit vader Yudai (Lily Franky), die een klein winkeltje drijft, moeder Yukari (Maki Yoko),de verwisselde Ryusei en nog twee eigen kinderen. Beide gezinnen proberen metwederzijdse bezoekjes en logeerpartijtjes de jongetjes voor te bereiden op een mogelijke terugruil, maar hierbij komen allerlei problemen naar boven.

Stemt tot nadenken
Regisseur Kore-eda Hirokazu is hard op weg om de wereld te veroveren met zijn kleine maar indrukwekkende oeuvre. Na prijswinnende films als 'After life', 'Nobody knows', 'Air doll' en 'I wish' heeft hij met 'Like father, like son' eindelijk de weg naar het grote publiek gevonden. Die laatste titel wist in Japan in de eerste drie weken al bijna twee miljoen bezoekers te trekken. Het uitgangspunt van verwisselde kinderen is dan ook een universeel thema dat veel mensen aanspreekt. In dit geval is er ook nog het standsverschil tussen beide families: Ryota is een welgestelde, ambitieuze architect en Yudai is een arme, ongemanierde winkelier. Ryota is dan ook van mening dat niet alleen zijn biologische zoon Ryusei, maar ook de bij hem opgegroeide Keita in zijn gezin beter af zou zijn. Regisseur Hirokazu schetst op prachtige wijze voor welke dilemma's een familie in deze omstandigheden komt te staan. Het acteerwerk is van grote klasse, zeker ook dat van de jonge Keita Ninomiya. De film stemt tot nadenken en is geschikt voor het hele gezin.

Vandaag op TV