TV Krant

Bullet to the head (2012)


stallone_01.jpg
Huurmoordenaar James Bonomo (Sylvester Stallone) gaat in ‘Bullet to the head’ door roeien en ruiten (en heel wat slechteriken) om achter de moordenaar van zijn collega te komen. Jij kan gratis naar deze explosieve actiefilm!

Sylvester Stallone (66 jaar alweer) is een slimme man. Hij weet wat het publiek wil, en keert daar altijd weer naar terug. Dat is in zijn geval het actiegenre. Maar dan wel actiefilms van de oude stempel. Geen technische snufjes of oosterse vechtkunst moeilijkdoenerij, maar ouderwets met de vuisten jezelf een weg door makkelijk te herkennen slechteriken heen knokken. ‘Bullet to the head’ had wat dat betreft net zo goed in 1986 gemaakt kunnen zijn. Dat is geen nadeel: het is een beproefde formule die keer op keer werkt.

Samenzwering
Samen met zijn partner Louis (Jon Seda) vormt James Bonomo (Stallone) een gevreesd huurmoordenaarsteam. Nadat ze in opdracht een corrupte ex-agent hebben vermoord, wordt Louis kort daarna om het leven gebracht. Het blijkt dat de opdrachtgever géén getuigen wil hebben, en er nu alles aan doet om ook Bonomo uit te schakelen. Bonomo gaat een ongemakkelijk verbond aan met detective Taylor Kwon (Sung Kang), die de moord op zijn corrupte ex-collega onderzoekt. Ze komen achter een samenzwering van machtige zakenmannen, die er alles voor over hebben om het nieuwe duo voorgoed het zwijgen op te leggen.

Actieveteraan
Nadat Stallone dik een half jaar geleden nog een A-team aan B-actiehelden om zich heen had verzameld voor het vermakelijke ‘The expendables 2’ doet hij het nu weer op eigen kracht. En dat werkt, mede omdat er een andere actieveteraan achter de camera zit: Walter Hill, de 71-jarige ijzervreter die genrefilms als ‘The warriors’ (1979), ’48 Hrs.’ (1982) en ‘Red heat’ (1988) op zijn naam heeft staan. Samen maken ze er een lekkere solide knokfilm van, gebaseerd op de Franse stripreeks ‘Headshot’, van het duo Wilson & Matz.

Buddy movie
Als James Bonomo (Jimmy Bobo voor vrienden) vormt Stallone een duo met Sung Kang, die in de huid van detective Taylor Kwon kruipt. Samen gaan ze op zoek naar wie er achter de moorden op hun respectievelijke partners zat. Het is een ‘buddy movie’, met dit verschil dat er altijd een spanning tussen Bonomo en Kwon is, aangezien ze beiden aan een andere kant van de wet staan. Maarja, Bonomo heeft de ingangen in de criminele wereld, en Kwon kan dan weer makkelijk via zijn mobiel in de politiedatabase neuzen voor handige informatie.

Nieuwerwets
Dit is het punt waarop ‘Bullet to the head’ de moderne tijd toelaat: Kwon is namelijk onafscheidelijk van zijn I-phone, tot ergernis van Bonomo, die dat soort nieuwerwetse fratsen maar niks vindt. Het levert leuk over en weer gekibbel op. Ook wordt er goedmoedig gescholden op elkaars etnische afkomst (Italiaans en Koreaans). Grappig genoeg hadden wij een vooroordeel die nu eens niét bevestigd werd: Aziaat Kwon blijkt géén karate, kung-fu of andere martial arts te beoefenen. We waren even de ‘Geen oosterse vechtkunst moeilijkdoenerij’-regel vergeten…

Vuurwerk
In ‘Bullet to the head’ wordt geschoten en gestoken, maar de mooiste actie komt voort uit spetterende een-op-een gevechten. Vooral die tussen Bonomo en crimineel Keegan, gespeeld door Jason Momoa. De Hawaiiaan kennen we van ruige rollen in ‘Game of thrones’ en ‘Conan the barbarian’. Hij heeft een goede, broeierige kop, met de juiste gevaarlijke uitstraling. De vechtscènes die de 33-jarige acteur heeft met de twee keer oudere Stallone leveren vuurwerk op; zo zijn ze aan elkaar gewaagd. Wie er wint? Dat moet je zelf maar gaan zien. Maar het is een feit dat Stallone in dit filmgenre niet kapot te krijgen is.

Vandaag op TV