TV Krant


‘Free solo’ won vorige maand de Oscar voor Beste Documentaire, en dat is hoofdzakelijk te danken aan de fenomenale klimmer Alex Honnold, die een onvergetelijke prestatie verricht. TV Krant sprak met hem.

Precies tien jaar voordat ‘Free solo’ de Academy Award (Oscar) won, ontving de documentaire ‘Man on wire’ deze prijs. Die film ging over een kleine Fransman die in 1974 zonder veiligheidstouw ging koorddansen tussen de Twin Towers in New York, op 450 meter boven straatniveau. De prestatie van de Amerikaanse rotsklimmer Alex Honnold (1985) is van een nóg hoger niveau, en wordt door klimmers wereldwijd beschouwd als welhaast onmenselijk en als misschien wel de grootste sportprestatie ooit. Wie ‘Free solo’ heeft gezien zal dit volmondig (en met klamme handen van het zweet) beamen.

Spectaculaire beelden
Filmmakers Elizabeth Chai Vasarhelyi en Jimmy Chin, zelf een beroemde bergbeklimmer, wilden aanvankelijk een filmportret maken van hun klimvriend Alex. Toen hij echter vertelde dat hij ervan droomde de bergwand El Capitan in Yosemite National Park free solo, dus alleen en zonder touwen, te gaan beklimmen, besloten ze dit proces te filmen. In aanloop naar die bewuste beklimming is Alex ruim anderhalf jaar intensief bezig met de voorbereidingen. Hij doet conditie- en krachttrainingen, hij gaat op training naar Marokko en hangt eindeloos aan de steile wand van El Capitan om elke scheur en elke mogelijke handgreep te leren kennen. Zijn leven hangt ervan af. Spectaculaire beelden, intieme scènes met zijn vriendin Sanni, humoristische momenten in de keuken en bovenmenselijke acties op de berg wisselen elkaar af en monden uit in een van de meest bloedstollende beklimmingen ooit op film vastgelegd. Klamme handen zijn gegarandeerd!

INTERVIEW
Hoe is het klimmen voor jou begonnen?
“Toen ik een jaar of tien was las ik over een klimhal. Dat was toen nog niet zo gebruikelijk in Sacramento in Californië waar ik woonde. Professioneel klimmen bestond in die tijd amper. Maar ik las wel over de beroemde Canadese klimmer Peter Croft; hij was destijds mijn held. In 2006 deed ik zelf wat bijzondere beklimmingen, die eerder alleen door Croft waren gedaan. Daardoor kreeg ik wat aandacht en enkele sponsoren die me steunden met benzinegeld en gratis producten.”

Hoe kwam je op het idee om El Capitan te beklimmen?
“El Capitan is een enorme, majestueuze steile rotswand van 900 meter hoog. Elke klimmer komt daar om met touwen omhoog te gaan. Om dit free solo te doen, was al jaren een droom van me. Het vergt echter enorm veel werk en tijd aan voorbereiding. Sommige stukken heb ik wel bijna honderd keer geklommen mét touwen om elk detail in me op te nemen.”

Hoe ga je om met de angst om dood te vallen?
“Ik ben erg rationeel. Tien jaar terug was ik nog bang voor spinnen. Maar als je dan logisch nadenkt over wat ze je kunnen aandoen, blijkt je angst nergens voor nodig. Je leert ermee omgaan. Met klimmen zijn er natuurlijk wel risico’s. Door elk detail te oefenen en te leren beheersen maak je die risico’s hanteerbaar. Ik heb ook klimvrienden verloren die zijn verongelukt. Dat is verdrietig, maar iedereen verliest vrienden in het leven, ook als je niet klimt. De natuur maalt er niet om als ik van een berg afval. De mens is maar nietig.”

NGC | 21.00 uur | woensdag 20 mrt 2019