TV Krant

TERUGBLIK

Nationale Indië-herdenking


Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan en kwam er ook in Azië een einde aan de Tweede Wereldoorlog. De Japanse bezetting van Nederlands-Indië was voorbij, maar er stond de toenmalige kolonie nog wel een bloedige onafhankelijkheidsoorlog te wachten. Hoewel er twee miljoen Nederlanders zijn met een band met Nederlands-Indië, is er relatief weinig aandacht voor de geschiedenis van de kolonie in en na de oorlog. De jaarlijkse Nationale Herdenking 15 augustus 1945 bij het Indisch Monument in Den Haag is een van de manieren om daarbij stil te staan. Dit jaar vindt de herdenking voor het eerst ’s avonds plaats, en na twee coronajaren is er ook weer publiek welkom.

Driegeneratiekrans

Onder de aanwezigen zijn premier Mark Rutte, burgemeester van Den Haag Jan van Zanen en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, Jan Anthonie Bruijn en Vera Bergkamp. Thom de Graaf, voorzitter van de Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945, houdt een voordracht. Beau Schneider, zoon van de onlangs over­leden acteur Eric Schneider, spreekt over de oorlogservaringen van zijn vader in een Japans inter- neringskamp.

Bij de ceremonie legt een overlevende van de oorlog samen met een kind en kleinkind een ‘driegeneratiekrans’. Dit om te benadrukken dat oorlogsverdriet en trauma’s van generatie op generatie worden doorgegeven.

MAANDAG 15 AUGUSTUS | NPO 1 | 19.00 uur