TV Krant

natuur

Natuur op 2: Primaten


De wetenschappelijke naam ‘Primaten’ betekent ‘eersten’. Zij vormen een orde van zoogdieren waartoe alle (half)apen worden gerekend. Daar valt ook de mens onder, maar voor deze natuurserie worden wij even buiten beschouwing gelaten.

Primaten zijn zo’n zeventig miljoen jaar geleden ontstaan. Belangrijke kenmerken zijn grote hersenen, een goed gezichtsvermogen, het zien van kleuren en een beweegbare duim of grijpstaart waarmee voorwerpen kunnen worden beetgepakt en gebruikt. Er zijn drie groepen primaten. De primitiefste groep is de halfaap; kleine boom-bewoners die meestal ’s nachts actief zijn. Dan volgt het dagdier de aap, die hebben vlakkere, expressievere gezichten en beter ontwikkelde hersenen. Tenslotte is er de mensaap. Die worden gekenmerkt door een hoge intelligentie en het ontbreken van een staart.

Overlevingsmethoden

In de eerste aflevering is te zien hoe primaten uitzonderlijke strategieën gebruiken om te overleven, en hoe ze problemen van het leven oplossen op bijzondere plekken en verrassende manieren. Door hun goede overlevingsmethoden hebben ze de wereld veroverd, want je vindt primaten van besneeuwde bergtoppen tot stoffige steegjes, en van ondoordringbare

NPO 2 | 17.05 uur