TV Krant

ACTUEEL

Hart van Nederland


Alweer zestien jaar werkt Selma van Dijk voor ‘Hart van Nederland’; een heel andere carrière dan ze voor ogen had toen ze ooit koos voor het conservatorium. “Voor acht uur per dag oefenen op mijn viool was ik toch niet gedreven genoeg.”

Waarom houd je het al zolang vol bij ‘Hart van Nederland’?
“Al zestien jaar inderdaad en nog steeds met heel veel plezier. Vooral door het team waarmee we werken. En het wordt nooit echt routine omdat je elke dag iets anders te vertellen hebt. We hebben er dagen tussen zitten waarop de adrenaline weer flink aanwezig is, zoals laatst met die schietpartij in Utrecht. Dat maakt mijn werk heel afwisselend. Achteroverleunen is er niet bij.”

Waarom is jouw werk belangrijk voor je?
“Ik vind het nog steeds een feestje. Daarbij vind ik het heerlijk om een doorgeefluik te zijn van verhalen en om de emoties over te brengen die bij een verhaal horen. Heel gevaarlijk voor mij; ik ben namelijk af en toe best emotioneel incontinent haha. Als een verhaal me echt raakt, is het lastig om het niet met tranen in mijn ogen te vertellen en dat is niet de bedoeling. Natuurlijk gaat dat na zestien jaar redelijk goed, maar soms overvalt het me toch.”

Speelt muziek überhaupt nog een rol in je leven? Je hebt toch conservatorium viool gedaan.
“Ik speel nog wel regelmatig piano, maar die viool ... Het is erg, maar die heb ik eerlijk gezegd al een tijdje niet meer gezien. Het was eigenlijk de keus van mijn ouders dat ik viool ging spelen. Zij vonden dat muziek maken bij mijn opvoeding hoorde en dachten dat viool wel wat voor mij was. Ik kreeg op mijn zesde zo’n schattig klein viooltje in handen en was meteen verliefd. Natuurlijk ook interessant tegenover mijn klasgenootjes. Maar eigenlijk is het een vreselijk instrument, zó moeilijk! Op de havo moest ik kiezen voor een pakket, maar ik wist absoluut niet wat ik wilde. Op aanraden van mijn vioolleraar ben ik toen naar het conservatorium gegaan.”

En toen kwam je toch bij de televisie terecht.
“Ja, via een vriendin kon ik achter de schermen komen werken bij het ‘RTL Nieuws’, in de hoop dat ik op een gegeven moment echt zou weten wat ik wilde. Zo kon ik ondertussen een beetje geld verdienen. Ik kwam de televisiewereld binnen en voelde me er meteen thuis. De hectiek van livetelevisie, met zijn allen op tijd een uitzending strak zien te krijgen, vond ik erg prettig. Achteraf gezien was de muziek, en zeker de klassieke, niet mijn wereld. Voor acht uur lang in je eentje viool studeren was ik niet gedreven genoeg. Muziek maken vind ik nog steeds heerlijk en af en toe ga ik lekker achter de piano zitten. Mijn eigen liedjes maken. Wel nog op lalala-niveau hoor, aan de tekst moet nog worden gewerkt.”

Het heeft flink gerommeld bij SBS sinds de komst van John de Mol. Trek je je daar iets van aan?
“Er blijft altijd wel iets in je achterhoofd hangen. Ik word vijftig, misschien willen ze wel nieuwe, jonge gezichten bij ‘Hart van Nederland’. Maar ik kan er niets tegen doen, me druk maken heeft daarom weinig zin. Vijftien jaar geleden zou ik daar heel anders in staan, nu lig ik er niet wakker van.”

SBS 6 | 22.30 uur | vrijdag 28 jun 2019